Villa Grande – The Beige Abode

Villa Grande – The Beige Abode

Firm: A Square Atelier

Principal Designer: Aditi Agarwal

Project’s Name: Villa Grande – The Beige Abode

Completion Year: Exteriors: February 2021/ Interiors: Proposed

Location: Kompally, Hyderabad, India

Project Cost: 93 Lacs Approx

Built Up Area: 4790 Sq. Ft.

Website: http://www.asquareatelier.com/

Instagram: https://www.instagram.com/asquareatelier_designs/

Spread over a built up area of 4790 Sq.Ft, this villa designed by a young Interior firm, A SQUARE ATELIER, Telangana, Hyderabad mimics the look and feel of a real fusion of modern and contemporary home. Each area of the portico has been carefully renovated and designed meticulously where materials used have been mix-matched to bring out a nature-centric essence to the exteriors.

BRIEF:

Designed as a lively renovation for a nuclear family, the villa is an architectural and Interior amalgamation of G+2 floors into a single unit. Also, the brief was to create a classy home and to dismantle varied existing landscape including masonry work so as to uplift the parking zone and include a sit-out thereby preventing the harm caused by the insects and the vegetation that existed earlier.

The main brief was to rise the portico above necessity, and unfold it into a rejuvenating
space for the family to chill together with proper Vastu followed.

 

The external area that sums up to 900 Sq.Ft. approx with an additional of 1000 Sq.Ft.
including the setback walls was to get designed in such a manner so as to match
the color with the external and existing elevation facade of the villa.
However, making the overall space look interconnecting. 

CONCEPT EVOLVED:

The exteriors follow an open concept, physically unrestricted to move around. The portico wall,9 feet high and the compound walls, 4 feet high were covered with Italian making a beautiful, Beige backdrop entirely.

 

The Monotony of the shade is broken with pops of black to give the look a sensory standby.

“MINIMAL WASTAGE AND CHIC”

We encompassed the raw metal that was used for laying slabs of granite underfoot outdoors, by custom creating focal sections, filling them in with layers of stones to making the space tranquil and favourite.

“GENEROUS SMATTERING OF TWIN COLORS”

The palette of grey granite with broad black strips makes the space amplify in its own marking originality.

The utility area is defined by an arch domed acrylic shed on the roof  to safeguard from the weather conditions, also used by the family as a separate private zone for storage equipments.

“RICH PLAY OF PATTERN AND SHADOW”

The low roof section on the second floor of the villa is accentuated with a statement brass pendant light that showcases and highlights an epitome of contemporary living.

Decorative Lighting courtesy @Fabindia, Hyderabad 

The balcony on the first floor sets the mood to cherish the outdoor beauty with few black metal crafts adding on to the space making the effect absolutely delightful.

“UNCORK THE INTERIORS”

MASTER BEDROOM SUITE

This Master Suite design is proposed to reveal the Khaki tones in a sophisticated manner with hues of browns with a glorious artwork and furnishings.

High end veneers and laminates with combination of matte and glossy are used for the wardrobe with strip of mirror being reflected on either sides of the bed.

DAUGHTER’S BEDROOM

“Pretty and luxurious” was the sub brief for the room. This is the view of the Daughters bedroom designed with a platform bed in rich Mustard and grey tones dominating the area.

Materials and shades are thoughtfully picked for the girl where space planning and anthropometry were keenly kept in mind for her to fall in love with her private zone. Also the bed backdrop enlightens the entire room keeping all other elements subtle yet classy.

SON’S BEDROOM

This room blends smoothly with the neutral palette embraced all over creating a checkered pattern for the wardrobes and the partition with walnut veneer making it look generous and linked with a mellow ambience.

BEDROOM 4

Natural wooden planks sandwiched behind the bed back wall with soft furnishings create a contrast to this room on the first floor with a creamy outlook. For the window, jute blind is used to yeild an earthy impact with modernism. Ottoman, TV console and inbuilt niches add to the showstopper of the room.

For the false ceiling, linear and slim  intersecting pattis running over the gypsum creates a design in itself.

HOME THEATRE

Proposed Design for a villa at Kompally, Hyderabad with modernity and a touch of classic style. 

The existing French door behind is veneer panelled in a dark grey shade, with the linear steady rafters in duco as a bottle shelf display, designed nominally.

Aditi Agarwal, Principal Designer of A SQUARE ATELIER

Better Blueprints

Related Posts

Marketing Office & Sample Apartments for Godrej City – Modez Consultant LLP

Marketing Office & Sample Apartments for Godrej City – Modez Consultant LLP

Modernist Coffee | The CrossBoundaries

Modernist Coffee | The CrossBoundaries

Palazzo | I.E Design

Palazzo | I.E Design

221 Pinnacle House | Aum Architects

221 Pinnacle House | Aum Architects

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Upcoming Event

LinkedIn

Subscribe on LinkedIn

Instagram

Facebook

Youtube

Tag Cloud