Orange House | Studio Habitect

Orange House | Studio Habitect

Firm: Studio Habitect

Principal Designer: Ar. Aman Chand & Ar. Akshay Bhandarkar
 
Project’s Name: Orange House
 
Location: Nagpur, Maharashtra
 
Built up Area: 1500 sq. ft.
 
Plot Area: 1650 sq. ft.
 

Photography Credits: Pratik Panzade

Website: https://www.studiohabitect.com/

Facebook: https://www.facebook.com/studiohabitect

Instagram: https://www.instagram.com/studiohabitect/

The house is located in Kharbi, a developing locality in the orange city of Nagpur, Maharashtra. We were provided with a very basic brief of designing a two bedroom hall kitchen residence for a family of four.

The plot is located in a very dry locality with rather scarce vegetation, so we felt a need for creating green spaces within the house to connect the users to the surrounding.

This was achieved by bringing the peripheral passages into the house and turning them into green spaces.

Conceptually the house has been designed on the basic principle of addition and subtraction of volumes to create voids and rigid geometries. Spatially the house has been divided into two types of spaces.

One is the extroverted zone, comprising of the entrance foyer, living and dining area looking towards the street. The idea was to create a visual connectivity amongst the spaces looking towards the street to create a sense of bigger spatial volume. The other is the introverted zone comprising of the two bedrooms.

The house is designed in a wood, white and grey theme with orange used to highlight the walls enveloping the front façade. The use of orange emphasizes the volume and dramatizes the entrance.

The wood used in the front elevation to create vertical louvers, windows and fabricated staircase brings a touch of luxury to the house.

We felt a strong need to bring nature into the house by creating green pockets and emphasizing the natural light penetrating through the volume. We have incorporated a small court adjoining the living and dining area with an overhead skylight creating the drama of light and shadows within the house.

The wall underneath the skylight is cladded using yellow Shahabad stone which acts as a natural canvas for the light entering through the skylight and a perfect backdrop for the living area.

Better Blueprints

Related Posts

Marketing Office & Sample Apartments for Godrej City – Modez Consultant LLP

Marketing Office & Sample Apartments for Godrej City – Modez Consultant LLP

The Mountain House – Unbound Studio

The Mountain House – Unbound Studio

Villa Grande – The Beige Abode

Villa Grande – The Beige Abode

Modernist Coffee | The CrossBoundaries

Modernist Coffee | The CrossBoundaries

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Upcoming Event

Instagram

Facebook

Youtube

Tag Cloud