NDDC Office | Niraj Doshi Design Consultancy

NDDC Office | Niraj Doshi Design Consultancy

Firm: Niraj Doshi Design Consultancy

Principal Designer: Ar. Niraj Doshi

Project’s Name: NDDC Office

Completion Year: 2018

Client: Ar. Niraj Doshi

Location: Pune, Maharashtra, India.

Project Cost: 40,00,000 ₹ Approx

Carpet Area: 850 Sq. Ft.

Built up Area: 1740 Sq. Ft.

Photography Credits: Mr. Hemant Patil

Website: https://www.nddc.in

Instagram: https://instagram.com/nddc.in

Conceptual Thoughts:
 
The office design was conceptualized to be a place of both worlds, being conducive to work in a creative environment, a workplace to enjoy, and was divided into two zones: A formal Indoor Space and an Outdoor Studio.

Ar. Niraj Doshi founded Niraj Doshi Design Consultancy (N.D.D.C.) in the year 2011, with a vision to build a design organization and involve dynamic international partners; this Office space is located in the Narayan Peth Area, in Pune City.

The Office design was conceptualized to be place which while being the best of both worlds is also conductive for people to work in a creative environment, a workplace to enjoy.

Keeping this in mind there are mainly two zones; with an Indoor Studio complete with all modern amenities like Automation, Air Conditioning, etc.

If and when one wishes to work with complete concentration; whilst the Outdoor Studio is a semi-open, north-facing, landscaped space to be used as an informal workstation. 

The Outdoor Studio, which was originally just a covered terrace acting as an extension to an office space. 

This space has been designed keeping in mind the Sustainability principle, wherein most of the materials have been reused & recycled, lots of green areas, the use of Solar Electricity, etc. thus effectively reducing the Carbon Footprint. 

Reuse & Recycling of old material has been stressed on here, where many things used both as structural members or even feature elements as well have been used sensibly.

The Indoor Studio is the complete opposite to the Outdoor Studio in terms of ambiance as well as the Design Concept.

It is mainly used by the Principal Architect and is laced by all the modern amenities.

One important feature is the ‘Transformation of Space’. This is incorporated as presentation panels for meetings, which when not required can be hidden by closing the panels.

Also, there is a private working space inserted in a window which offers a fantastic view of the Parvati Hill which can be enclosed completely without any trace of it ever being there.

Better Blueprints

Related Posts

Marketing Office & Sample Apartments for Godrej City – Modez Consultant LLP

Marketing Office & Sample Apartments for Godrej City – Modez Consultant LLP

Villa Grande – The Beige Abode

Villa Grande – The Beige Abode

Modernist Coffee | The CrossBoundaries

Modernist Coffee | The CrossBoundaries

Palazzo | I.E Design

Palazzo | I.E Design

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Upcoming Event

Instagram

Facebook

Youtube

Tag Cloud