AL – House | Kamitata

AL – House | Kamitata

Firm: Kamitata

Principal Designer: Lilian Setiawan

Leading Designer: Lilian Setiawan & M. Diaz Adiyudha

Project’s Name: AL – House

Completion Year: 2018

Location: Bandung, Indonesia

Plot Area: 225 Sq. Mt.
 
Built up Area: 270 Sq. Mt.
 
Photography Credits: Kamitata
 

The design approach of AL – HOUSE is to build a simple, modern, and unique looking house with a triangular shape facade and asymmetrical roof.

The client’s concern about privacy and security is interpreted into a seemingly enclosed facade design yet not entirely massive, seen with several openings from the front.

Most of their spaces opening are on the side of the building. In response to the situation which is directly adjacent to the residential area, AL – HOUSE is designed with an inward orientation, so that interruption from the street or neighbor will not decrease the residents’ enjoyment of their home.

The house was constructed on an elongated plot of land with a 225 sqm area (9 meters length x 25 meters width), making this residence compactly designed so that it can meet all the needs.

It has a linear room organization and we tried to bring an inner court concept as a central mass of the building, therefore, we call it compact.

The courtyard accommodates the living entities such as natural light, fresh air, and the occurrence of cross-circulation which enhances positive energy for the occupants to become better and healthier.

The main bedrooms are zoned and placed at the back of the site emphasizing user privacy in this two-floor house.

Considering the elderly, the first floor consists of a parent’s main bedroom (client’s parent) and common room, whereas another main bedroom, two children’s bedroom, and supporting room are on the second floor.

Each room adjoins the void and/or inner court, so every room gets lighting and natural ambiance.

Wooden floor and garden elements along the inner court/open area make the house becomes liveable and warm.

Furthermore, the explicit usage of material such as a textured wall, Merbau wood, and monochrome color used for the exterior, constructing an impression of a modern tropical house.

Better Blueprints

Related Posts

Marketing Office & Sample Apartments for Godrej City – Modez Consultant LLP

Marketing Office & Sample Apartments for Godrej City – Modez Consultant LLP

The Mountain House – Unbound Studio

The Mountain House – Unbound Studio

Yeoui-Naru Ferry Terminal | MEAN – Middle East Architecture Network

Yeoui-Naru Ferry Terminal | MEAN – Middle East Architecture Network

The House On The Hill | Niraj Doshi Design Consultancy

The House On The Hill | Niraj Doshi Design Consultancy

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Upcoming Event

Instagram

Facebook

Youtube

Tag Cloud